Zuid-Limburg, Wijn

Zuid-Limburgse wijn

Frankrijk? Duitsland? Nee, dit is Zuid-Limburg – gewoon in Nederland dus! Het lijkt wel buitenland, zo met die groene heuvels vol wijnranken! Dankzij de bijzondere mergelbodem is Zuid-Limburg uitermate geschikt voor wijnbouw.
Wij helpen als vrijwilliger bij de Hubertus & Cunibertus Wijngaard, in het “Wijndorp” Wahlwiller. Het zijn gevarieerde werkzaamheden, van het snoeien en ‘dieven’ in het voorjaar en de zomer, de druivenpluk (alles met de hand geplukt en gesorteerd) eind oktober, daaropvolgend een ambachtelijk vinificatieproces – het ontstelen, kneuzen, en persen van de druiven, en uiteindelijk de vergisting van de suikers in het druivensap tot alcohol.
Deze twee wijngaarden liggen tegen een zuidhelling – de Kruisberg – in het mooie Limburgse heuvelland, en in beide wijngaarden, elk 0.1 hectare, staan zo’n 500 wijnstokken van verschillende rassen, meest witte wijn: de Müller-Thurgau, Auxerrois, Pinot Gris en Pinot Blanc, maar ook een aantal stokken rode wijn: de Pinot Noir.
Vorig weekend was de oogst – hoewel we, gezien de vele natte perioden in voorjaar en zomer, een matig tot slechte opbrengst verwachtten, viel het uiteindelijk toch wel mee: het fruit zag er heel redelijk uit, in totaal werd er ruim 1000 kg druiven verwerkt tot de most, die nu staat te gisten in grote RVS tanks. Over een aantal weken is de vergisting klaar, dan volgt het ‘klaren’ en in het voorjaar kunnen we gaan bottelen… het is dus nog even afwachten naar het resultaat!

Deel!

Geef een reactie