Techniek

Zonnestroom, ook hier

Bij de vorige woning hadden we ook al zonnepanelen laten installeren,  18 stuks van 260 Wp (Wattpiek), totale capaciteit 4680 Wp. De gemiddelde jaaropbrengst van 2016-2021 was zo’n 4500 – 5000 kWh per jaar.
In het kader van duurzaamheid, ‘een beetje groen bezig zijn’, besloten we ook het dak van de nieuwe woning te voorzien van zonnepanelen. In vijf jaar is er ook in de solar-techniek weer veel innovatie: de nieuwe panelen zijn nu 365 Wp (JA Solar 365Wp Mono Black Comfort+): in vergelijking met de oude een rendementsverbetering van 40% per paneel. Er komen nu 10 panelen op het dak, totale capaciteit dus 3650 Wp. De panelen zijn aangesloten op een SolarEdge HDwave SE3500H omvormer met optimizers,  die de opgewekte stroom teruglevert aan het huisnet. De omvormer zit tevens aangesloten op het internet, zodat de electriciteits-productie online gemonitord kan worden.  Omdat de meterkast nog van de oude stempel was (glazen stoppen/zekeringen e.d.), moest deze ook ge-upgrade worden om het vermogen van de panelen veilig te kunnen verwerken,  en zo werden alle groepen vervangen door nieuwe verdelers, installatieautomaten en aardlekschakelaars. Ook wel een fijn idee dat de techniek in de meterkast nu ook weer helemaal bij de tijd is.
De ‘slimme’ meter registreert nu zowel verbruikte als teruggeleverde stroom. De slimme meter heb ik via de P1 poort aangesloten op de ICS2000, de centrale van ons domoticasysteem (huisautomatisering). Behalve het uitlezen van de elektriciteits- en gasmeter, regelt dit systeem ook de besturing van alle verlichting, zodat alles op afstand te bedienen is en bijvoorbeeld de tuinverlichting automatisch bij schemering aangaat. Ook het alarmsysteem, de rookmelders op elke verdieping en de waterlekkage-sensor bij de wasmachine is op dit huisautomatiseringsysteem aangesloten.

Leuke technieken allemaal, een mens moet toch ook een hobby hebben hè, nietwaar… 😉

 

Deel!

  1. Het is goed om bewust met energie om te gaan. Super dat je dit doet. Voorbereid op een duurzame toekomst.

    • Reactie door auteur

      Vincent

      Ja, de opbrengst valt me ook niet tegen, ze liggen natuurlijk pas 3 dagen op het dak – en het waren ook 3 heel mooie dagen – maar de netto overcapaciteit (dus minus wat we zelf die dagen al gebruikt hebben) is toch al 43 kWh (netto terug geleverd). En dan proberen we nog wel eerst zoveel mogelijk zelf te consumeren, dus wasmachine draaien midden op de dag als de on schijnt! 😄

Geef een reactie