Techniek, Van alles & nog wat...

Zonnepanelen

[ Update: 4 januari 2018: gegevens van heel 2017 toegevoegd. ]
In juni 2016 hebben we een flink oppervlak aan zonnepanelen geïnstalleerd. De garage heeft een groot dak op het zuiden, hellingshoek ongeveer 45°, dus ideaal!

Er zijn 18 panelen van 260 Wattpiek geplaatst (Fabrikaat Trina, type TSM-PA05.08. 260), vermogen totaal 4680 Wattpiek, aangesloten op een Kaco Blueplanet 4.6 TL1 omvormer. De input op het huisnet, via een aparte groep, wordt gemonitored met een Geo SOLO 2, die verbonden is met de router en  gegevens over het gegenereerde vermogen ‘in de cloud’ opslaat.
Het is zeer bevredigend als je de electriciteitsmeter terug ziet lopen! 🙂

 

De gegenereerde energie vanaf de installatie in juni 2016, tot december 2016:

De gegenereerde energie vanaf 1 januari 2017 tot 31 december 2017:
N.B. De metingen van de 1ste week december ontbreken doordat de batterijen in het zendertje van de opnemer in de omvormer leeg waren.

Zoals in de grafieken af te lezen is, wordt er op zonnige dagen in de zomer zo’n 20-30 kWh gegenereerd. Om dat wat inzichtelijker te maken: één gemiddelde wasbeurt in een wasmachine kost ongeveer 1 kWh. Je zou dus op topdagen 20-30 machines was kunnen draaien!

De capaciteit van de installatie is vooraf zó berekend, dat gemiddeld genomen over het gehele jaar de opgewekte hoeveelheid energie ongeveer even groot is als het jaarverbruik. ‘s Nachts en ‘s winters zullen we te weinig hebben en elektriciteit van de energiemaatschappij af moeten nemen, maar ‘s zomers, op zonnige dagen hebben we over en leveren terug (“de meter draait terug”).

Vanwege de financiële investering die gedaan moet worden is het niet nuttig om een overcapaciteit te installeren. Bij een goed berekende installatie is de investering er na 5-6 jaar uit, en gaat hij renderen. Per saldo geeft de investering een veel beter rendement dan de bankspaarrekening met die tegenwoordig zeer lage (0.2%) rentestand!

Deel!

Geef een reactie