Camper, Techniek

Zonnepaneel voor de camper

Het eindresultaat

De camper was al zeer compleet geleverd natuurlijk, maar toch zijn er altijd dingen die je wilt aanpassen of verbeteren of extra accessoires die je wilt installeren.
Het eerste technische project is dan ook de installatie van een zonnepaneel, zodat de accu’s ook geladen worden zonder dat je ‘walstroom’ hebt. Zo kun je ergens (langer) staan waar geen stroomaansluiting voorhanden is.

Ik heb gekozen voor één vrij fors paneel (Q Cells Q.Plus-G4.3 285), afmetingen 166 x 100 cm, met een capaciteit van 285 Wp (Wattpiek). De solar controller (Votronic MPPT 350 Duo), heeft twee uitgangen, natuurlijk een voor de huishoudaccu, maar ook een uitgang voor de startaccu – die krijgt dan met een lagere stroomsterkte een onderhoudslading, terwijl de meeste opgewekte stroom naar de huishoud accu gaat. De opgewekte energie, de stroomsterkte, en de spanning van beide accu’s kan op een apart display afgelezen worden.

Het paneel heb ik op een mooie droge dag met 2 alu L-profielen 60×40 op het dak gelijmd met Sikaflex 552AT lijmkit. De profielen zijn aan de lange kanten van het paneel gepopnageld. De 6 mm2 solarkabel is in een plastic profiel weggewerkt en is met een waterdichte dakdoorvoer naar binnen geleid. In het gat in het dak heb ik nog een plastic buisje met kraag en opstaande rand gelijmd als extra waterkering, het gat zelf is daarna ook nog dicht gekit en daarna de doorvoerkap met wartels op het dak gelijmd. Dat zit voorlopig wel goed!
De kabel routering naar de accu’s, en het netjes wegwerken was nog best een klusje. De controller heeft een plaatsje onderin het langsbankje gekregen, de Solar display krijgt binnenkort een plaatsje naast het instrumentenpaneel bij de ingang.

Deel!

 1. Michelle

  Geweldig….en off you can go in nature .

 2. Dat ziet er professioneel en vooruitstrevend uit. Goed idee om zelf stroom te hebben als je op een mooi plekje ergens in Italië staat waar geen stroom voorhanden is, of te genieten van een gekoelde witte (Italiaanse) wijn.

 3. Jan

  En Vincent, voldoet het standaard paneel op de camper ? Ik heb een gelijkaardig paneel besteld met een Victron laadregelaar. Hoe heb je het dak voorbereid op het kleven ? Ontvet ? Geschuurd ? Primer ?

  • Reactie door auteur

   Vincent

   Dag Jan, het paneel voldoet tot nu toe (nog niet zo veel lang weggeweest) prima. We zijn nu net een week op zomervakantie, en met vrijstaan houdt hij het verbruik gemakkelijk bij – maar we verbruiken niet zoveel, koelkast op gas, ‘s avonds een lampje (led) en af en toe even tv kijken.
   De alu hoekprofielen zijn met Sikaflex 552AT op het dak geplakt, dak eerst goed schoongemaakt (gewassen) en daarna ontvet met isopropylalcohol. Het zit er nu 3500 km op dus ik denk dat het wel goed vast zit… 😉

Geef een reactie