Camper, Techniek

Zonnepaneel voor de camper (vervolg)

Schema

[Vervolg van Zonnepaneel voor de camper] Het display van de solar installatie is nu ook geïnstalleerd, samen met het display van de Victron Accu Monitor (BMV700). Het was nog een precies klusje om de displays netjes te installeren zonder het houten paneel waar ze in zitten de demonteren – om dat los te halen zou anders enkele andere delen, waaronder ook de ingewikkelde hordeur ook tijdelijk los moeten. Dat hebben we dus maar niet gedaan en de displays ‘in situ’ gemonteerd.
Vanochtend, met een geheel grijze en bewolkte lucht gaf het solar display toch nog aan dat er met 1-2 A geladen werd. Niet veel, maar gezien de omstandigheden redelijk en in ieder geval een teken dat ook in de winterstalling zonder ‘walstroom’ de zelfontlading van de accu’s bij gehouden kan worden.
Het paneel van 285 Wp zal naar schatting (4 volle zonne-uren, tussen maart en oktober) zo’n 95 Ah kunnen opleveren, genoeg om enkele dagen te kunnen ‘vrij staan’ (zonder 230 V stroomaansluiting).  De accucapaciteit – nu één 95 Ah accu – zal t.z.t. nog verdubbeld worden door het bijplaatsen van een identieke accu.

Het BVM700 display is een zogenaamde accumonitor: een apparaat dat continu alle in- (laden) en uitgaande (ontladen) stromen van de accu in de gaten houdt. Zo kan bekeken worden wanneer het eventueel nodig is om een stopcontact op te zoeken – of het even wat zuiniger aan te doen – zodat de accu niet plotseling te diep ontladen wordt, wat een dure grap kan zijn: een goede accu met flinke capaciteit is niet goedkoop.

 

Deel!

  1. Peter de Rapper

    Je bent weer lekker met techniek bezig Vincent!
    Heel veel knutselplezier gewenst.
    En uiteindelijk fijne reisjes maken natuurlijk 🙂

Geef een reactie