Wijn, Camper, Eten & drinken

Wijnmakerij ‘Hof van Twente’

Tijdens ons verblijf op CamperCamping ‘De Bentelose Esch’ deden we mee aan een door de campinguitbaters georganiseerde excursie naar Wijnmakerij ‘Twente Wijn – het Hof van Twente’.

We gingen met een leuk groepje camperaars op de (meest elektrische) fiets naar de Wijngaard/wijnmakerij. Het geheel was enige jaren geleden opgezet door een enthousiast echtpaar, hij in Wageningen gestudeerd, en zij psycholoog – daarom een mooie combinatie met een zorgboerderij: op de wijnmakerij werkten dagelijks zestien clienten die daar begeleid uiteenlopende werkzaamheden verrichten.

We kregen een leuke rondleiding, beginnend in een van Europa’s meest noordelijke wijngaarden, daarna naar binnen waar in een verrassend aantal grote RVS vaten, verschillende soorten wijnen in wording stonden te gisten. De vijf-en-een-halve hectare van ‘het Hof van Twente’ zelf leverden bij een goed wijnjaar (en dat was 2018 zeker, met zijn heerlijk lange en warme zonrijke zomer) ongeveer 20.000 liter wijn op. Ook werd voor andere wijngaarden uit de omgeving druiven tot wijn verwerkt, waardoor de totale produktie op ca. 150.000 liter uitkomt – dat vond ik verrassend veel voor een Nederlands wijnbedrijf. Naast diverse witte en rode wijnen, wordt er ook rosé, champagne en port gemaakt. Een bekende afnemer is sterren-restaurant ‘de Librije’, dus met de kwaliteit moet het wel goed zitten.

Dat hebben we overigens ook zelf kunnen proeven, want de rondleiding eindigde met een proeverij, waar, samen met enkele kleine hapjes, een rosé, twee witte en twee rode wijnen geserveerd werden ‘ter keuring’.

Al met al een leuke, gezellige maar ook leerzame excursie naar ‘Wijngaard het Hof van Twente’!

Deel!

Geef een reactie