Wijn

Sint Vincentius

Vandaag – 22 januari – is het mijn naamdag: Sint Vincentius.
Sint Vincentius is de patroonheilige (beschermheer) van o.a. het gilde der wijnbouwers. In Frankrijk, vooral in de Bourgogne en de Champagne, wordt deze dag nog uitgebreid gevierd, met processies, missen en feestmalen. In bijvoorbeeld de Champagnestreek zijn er nog vele kerkjes die aan Saint Vincent gewijd zijn, en van de overgebleven relieken kun je zelfs meer dan één skelet samenstellen…

Eigenlijk is er maar weinig van Vincentius van Zaragossa, ook wel Vincentius van Valencia, bekend: hij was een Spaanse martelaar, gestorven in het jaar 304. Volgens de legende werd hij in zee geworpen met een molensteen om zijn nek, maar bleef hij gewoon drijven. Daarna werd hij letterlijk geroosterd, men verbrandde hem op een rooster. Dit leidde tot zijn dood. Door deze legende over hem verbreidde zijn verering zich al vroeg over heel Spanje, naar Afrika, Italië en Frankrijk en vandaar door Bourgondische missionarissen naar de Elzas en verder naar Duitsland en Zwitserland.

Vincentius is niet alleen de patroonheilige van de wijnbouwers en wijnhandelaars, maar ook van dakdekkers, scholieren, steenbakkers, zeelieden en kuipers. Hij wordt aangeroepen tegen buikpijn, koorts, zweren en ook voor het terugkrijgen van gestolen spullen.

Waarschijnlijk komt het patronaat van wijnbouwers vanwege de klank van zijn naam in de Franse taal: ‘Vin-cent’ klinkt als ‘vin-sang’ = ‘wijn-bloed’.

Enkele spreuken met Sint Vincentius:

  • ‘Geeft Vincentius zonneschijn, dan is er hoop op koren en wijn’
  • ‘Quand il fait beau le jour de St. Vincent,
    le vigneron s’en va chantant’ (Het weer met Sint Vincent goed, de wijnboer gaat het jaar fluitend tegemoet)
  • ‘Quand St.Vincent est clair et beau, il y a du vin comme l’eau’ (Vincentius mooi en helder: later in ‘t jaar oogst je wijn als water)

Gezien het weer van vandaag, hopen we maar dat deze spreuken met een fikse korrel zout genomen mogen worden, anders moeten vrezen we voor een slecht wijnjaar.
Ik drink er vanavond in ieder geval een glaasje op… 🍷

Deel!

Geef een reactie