Zuid-Limburg, Slenaken

Sint Gerlachusden (Meiboom) inhalen

In Banholt, een dorp vlakbij onze woonplaats Slenaken, wordt traditie getrouw met Pinksteren een enorme Meiboom op het dorpsplein opgericht door de Jonkheid. De Jonkheid is een vereniging van de ongehuwde jeugd van het dorp, die verschillende evenementen en festiviteiten in het dorp organiseert.

In Banholt spreekt men sinds 1881 van een St. Gierlingsboom of St. Gerlachusden. Sint Gerlachus is door zijn zeven jaren durende boetedoening in Jeruzalem, waar hij de zorg droeg over de veestapel van een gasthuis voor zieken en armen, een geliefde beschermheilige van het vee, het veld en de gewassen. Door het planten van de St. Gerlachusden vragen de inwoners van Banholt en Terhorst Gerlachus om bescherming van het dorp.

Dit jaar ging vanwege de Corona het inhalen van de den met Pinksteren niet door, gelukkig kon het evenement later, vandaag dus op 28 augustus, wél plaatsvinden. De geweldige stoet van 22 stoere paarden, in bedwang gehouden door de leden van de jonkheid, trok vanmiddag door ons dorp op weg naar het kerkplein in Banholt.

Meer info op de website van de Jonkheid Banholt.

Deel!

  1. Michelle

    Mooi om tradities in ere te houden.
    Hoe lang was de dennenstam ?

  2. Mooi op de foto gezet. Sfeervol en leuk om dit soort tradities in ere te houden.

Geef een reactie