Zuid-Limburg

Schuttersspektakel 2022 Margraten

Na twee jaar uitstel mocht het eindelijk weer, en dit weekend was het dan ook drie dagen feest in ‘Mergraote’, waar 20 schutterijen uit de omgeving bijeenkwamen voor een groots verbroederingsfeest – een echt ‘Schuttersspektakel’. Een bingo, feestmuziek, fruhshoppen met de ‘Mergellandkapel’ uit Slenaken, de optocht en defilé van de twintig deelnemende schutterijen, en natuurlijk het schieten op de welbekende ‘bölkes’…
De schutterij vindt zijn oorsprong in de middeleeuwen, het schuttersgilde bestond uit burgers, die hun stad of dorp beschermden en verdedigden bij een externe aanval van bijvoorbeeld rondzwervende roversbenden of vreemde legers en intern de orde handhaafden bij oproer, brand of prominent bezoek.
Vandaag, op een zonovergroten feestterrein, hoefde er niets beschermd te worden tegen rovergespuis of ander onheil, anders dan deze fantastische cultuur en eeuwenoude tradities te beschermen en in ere te houden voor de toekomst!

Filmpje!

Deel!

 1. Michelle

  In Margraten geen reuze poppen zoals in Venlo?

  De Venlose stadsreuzen Flujas en Guntrud lopen voorop.

  Zware stadsreuzen
  De figuren liepen vanaf de achttiende eeuw altijd voorop in de processies samen met schutterij het Akkermansgilde. Zo ontstond de link tussen de poppen en de vereniging. Met feesten en bijzondere gelegenheden worden de poppen uit de kast gehaald en trekken ze mee in optochten. Dat is voor de dragers nog een hele klus want ze zijn erg zwaar.

  “Ze wegen zo’n zestig kilo en als ze nat zijn door regen nog een paar kilo meer”, zegt drager en Akkermansgilde-lid Jules Roodbeen

Geef een reactie