Techniek

Opbrengst zonnepanelen 2019

Opbrengst 2019

Het jaar 2018 was een recordjaar wat electriciteitsopbrengst van de zonne-installatie betrof. De opbrengst van 5078 kWh toen werd afgelopen jaar, 2019, niet gehaald. Toch mogen we niet ontevreden zijn, het hele jaar 2019 bracht 4690 kWh op, 8% minder dan in 2018. In het topjaar 2018 was de opbrengst zelfs 13% hoger dan het jaar daarvoor.
De bijna 4700 kWh van 2019 is ruim meer dan ons jaarverbruik, dus ook dat jaar hebben  we weer wat terug gekregen van de (toch al zeer geringe) maandelijkse energierekening, die nu hoofdzakelijk uit vastrecht (en natuurlijk het gasverbruik) bestaat. Nog even en dan is zelfs de investering eruit. Dat is maar goed ook, want vanaf 2023 gaat de salderingsregeling op de schop, deze regeling wordt geleidelijk aan tot in 2031 afgebouwd. Daarna is een slimme meter verplicht, zodat verbruik en teruglevering met elk een eigen apart tarief verrekend kunnen worden – en voor één kWh teruggeleverd (overschot bij veel zon en weinig eigen verbruik)  krijg je natuurlijk veel minder vergoed als één kWh verbruikt (‘s nachts, of bij weinig zon)…
Hoe zet je de consumenten aan tot het gebruik van groene energie en stimuleer je de particuliere investering in een eigen zonne-installatie…. eerst de subsidie afschaffen, daarna de salderingsregeling afschaffen, daarna… ???

Deel!

  1. Michelle

    Voor iedereen en alles goed toch….
    “als de zon schijnt” 🌅🎶🎼

Geef een reactie