Techniek, Weer

O moeder, wat is het heet 😅

De iets oudere generatie (jaja, opa vertelt…) denkt bij deze kreet onmiddellijk aan de Britse humoristische BBC-serie met gelijknamige titel (Engels: “It aint half hot, mum”), die van 1974 tot 1981 uitgezonden werd op TV. Typische engelse humor, met veelvuldige harde lachsalvo’s.

Ik zit hier in de schaduw achter het huis de warmte van de laatste tijd te overpeinzen en bedenk dat mijn zonnepanelen nu wel overuren zullen draaien. Leuk voor de portemonnaie, en ook leuk: tegenwoordig is alles online bij de hand. Dus vanuit mijn luie ligstoel maak ik met de tablet in de hand een analyse en vergelijk de opbrengst van de zonnepanelen van deze periode (2de week augustus) met die van voorgaande jaren, en lees ook meteen de data van mijn weerstation uit…

Afgelopen week hadden we dus een opbrengst van ruim 164 KWh (voor het idee hoeveel dat is: daar kun je met een redelijk moderne wasmachine meer dan 164 wasbeurten op draaien!). Die 164 kWh is ruim 34% meer dan vorig jaar dezelfde week. Sinds de installatie van onze zonnepanelen in 2016 is dit zelfs een record!

2de week aug. in jaar: Weekopbrengst, kWh
2016 134
2017 115
2018 132
2019 123
2020 164

De data van mijn weerstation in dezelfde periode liegen er ook niet om: elke dag hoge temperaturen, vaak ruim boven de 30℃. Weinig of zachte wind, uit noordoostelijke tot zuidoostelijke richtingen. Boven de grote landvlaktes in het oosten (landklimaat) is het ‘s zomer per definitie warmer dan hier in Nederland met zijn zeeklimaat (zelfs regionaal zijn deze verschillen te merken: in Zuid-Limburg is het ‘s zomers altijd een paar graden warmer, en in de winter een paar graden kouder dan aan de kust). Deze landwarmte wordt nu gedurende langere tijd door de oostelijke stroming naar hier meegevoerd.
Het weerstation laat verder ook weinig regen zien (alleen afgelopen nacht een klein buitje), en ook is te zien dat de zonkracht door deze weersomstandigheden groot is: elke dag piekt de zonne-instraling ruim boven de 730 Watt per m². Dat is gemeten door de kleine zonnecel op de sensor van de meetpaal. De standaardwaarde van 1 vol uur zon, gericht naar de zon in de ideale hoek in de ideale richting, is 1000 Wh per m². Zou je corrigeren voor de niet ideale stand van de sensor in het weerstation, dan zou je de theoretische waarde aardig benaderen, wat ook aangeeft dat het gedurende langere tijd onbewolkt en zeer zonnig weer moet zijn geweest afgelopen dagen.
Waarvan akte! 😉


Deel!

 1. Interessant en leuk om te lezen. Vooral de extra weetjes. Ik neem aan dat dit een fikse besparing in de portemonnee oplevert.

  • Reactie door auteur

   Vincent

   Inderdaad, we zaten sowieso al gemiddeld net boven “elektriciteitsverbruik neutraal“ (betaal alleen vast recht), en op ‘t end van het jaar steeds een een paar tientjes terug – dat laatste wordt nu alleen maar meer natuurlijk. 😉
   Maar… mocht het in de toekomst vaker zo’n lange perioden zo warm worden, dan gaat er vast een airco komen. Die snoept natuurlijk wel weer wat van het elektricteitsoverschot af…

Geef een reactie