Wijn, Eten & drinken

Notenwijn

Zo rond einde juni hangen de groene okkernoten (walnoten) in de boom. De onrijpe walnoten, dus met de groene bolster er nog omheen kunnen gebruikt worden als basis voor een notenwijn. Een heerlijke likeurdrank die doet denken aan Porto, met dat verschil  dat de basis geen druiven zijn maar noten (er komen wel druiven aan te pas natuurlijk, voor de rode wijn die er ook ingaat).

Bereiding (recept voor 15 liter): pluk de noten als ze nog helemaal groen zijn en er nog geen verhouting begonnen is, dit is zo tussen half juni – half juli, afhankelijk van het weer. Was de walnoten. Laat 30 onrijpe walnoten, in vieren gesplitst (dus met bolster en al),  1 week in 1 liter 96% alcohol macereren. Los 2 kg suiker op in 1.5 liter rode wijn  onder licht verwarmen. Laat dit weer afkoelen en voeg deze suikeroplossing toe aan de notenalcohol. Voeg er nog 11 liter rode wijn aan toe. Na 3 maanden staan kunnen de noten er uit gehaald worden (grove zeef) en kan de wijn gefiltreerd worden over een fijnmazige filterdoek. Daarna kan de notenwijn gebotteld worden.  En dan komt het moeilijkste gedeelte: geduld! Je kunt hem nu al drinken, maar de notenwijn is het best op dronk als hij nog minimaal 1 jaar op de fles kan liggen rijpen. Door het hogere alcoholgehalte en de suiker is de wijn heel goed houdbaar, je kunt hem meerdere jaren bewaren.
Voor de rode wijn die is toegevoegd heb ik ‘onze eigen’ Pinot Noir (oogst ’21) uit de Cunibertus wijngaard te Wahlwiller gebruikt.
Proost!

Deel!

Geef een reactie