Eten & drinken

Limoncello di Vincenzo

Heerlijk als digestief

Limoncello is de op één na populairste likeur in Italië. Limoncello heeft een sterke citroensmaak, maar mist de zure en bittere smaak van puur citroensap. Heerlijk koud geserveerd, bijvoorbeeld als ‘digistivo’ na de maaltijd.
Limoncello wordt voornamelijk in Zuid-Italië, in de streek rond Napels, de Amalfi-kust, Sorrento en de eilanden Capri en Ischia geproduceerd.

Zelf limoncello maken is niet moeilijk. De beste citroenen om limoncello te maken zijn de grote Sorrento citroenen, natuurlijk ‘non trattata’  (onbespoten). Gewone citroenen uit de supermarkt zijn ongeschikt, vanwege het waslaagje en de schimmelwerende middelen. Biologische citroenen dus, op z’n Italiaans ‘non trattata’. Ik heb een paar kilo meegenomen uit Italië bij mijn laatste bezoekje aan mia sorella. De citroenen worden zo dun mogelijk geschild (het witte van de schil veroorzaakt een bittere smaak ) en de schillen worden met pure alcohol (in Italië gelukkig – anders dan in Nederland – gewoon bij de supermarkt te koop) geëxtraheerd zodat de aromatische olieën en smaken vrijkomen en oplossen in de alcohol. Laat de schillen minimaal 3 weken trekken, zet de pot met alcohol en schillen in het donker en schud de pot elke dag even om. Erg veel langer dan 3 weken heeft niet zoveel zin, je kunt dan beter wat meer citroenen gebruiken voor nóg meer smaak. Ik heb 13 grote citroenen gebruikt op 1 liter alcohol (95%). Na het trekken (zeef eerst de schillen eruit) meng je de citroen-alcohol met suikerstroop: los 800 gram suiker op in 1 liter kokend water, laat een paar minuten doorkoken, en laat de pan dan overnacht afkoelen. Na het mengen kan – afhankelijk van het gehalte alcohol, de hoeveelheid suiker, water en citroenen – een melkachtige  troebeling ontstaan, dat mag, en dat maakt voor de smaak niet uit.
Laat het mengsel nog 2-3 weken staan alvorens uit te vullen in flesjes. Ik gebruik flesjes van 0.5 l, met onderstaand recept krijg je ongeveer 2.35 liter limoncello met een alcoholpercentage van ongeveer 40% – iets sterker dan gebruikelijk, maar wel erg lekker!

Koud serveren uit de vriezer, heerlijk.   Salute!

Recept voor Limoncello ‘di Vincenzo’:
• 13 grote citroenen, biologisch / ‘non trattata’
• 1 liter alcohol, 95%
• 800 gram suiker
• 1 liter water

 

Deel!

 1. wilmy

  Dat ziet er goed uit. Ik wil wel een slokje proeven. Ben dol op ?en limoncello. Salute, Wilmy

 2. Het lijkt ons heerlijk. Jammer dat je geen onbespoten citroenen in Nederland bij de supermarkt kunt kopen.

  • Reactie door auteur

   Vincent

   In de supermarkt zul je geen onbespoten citroenen vinden, maar je kunt ze wel in diverse webshops (bijvoorbeeld hier, of hier) kopen. Alleen jammer, de 95% alcohol is nogal duur hier in Nederland. In Italië gewoon redelijk goedkoop in de supermarkt.
   Volgende keer wat meebrengen voor je? ?

 3. Liesbeth Harms

  Vincent dit lijkt me geweldig!
  Ik ga je recept zeker proberen.
  In augustus naar Italië en de ingrediënten meenemen naar Nederland!
  Het resultaat laat ik je zeker horen!
  Hartelijke groet Liesbeth

  • Reactie door auteur

   Vincent

   Fijne vakantie alvast in Italië. Ik hoor graag hoe de limoncello gelukt is.
   Tip: Vraag naar de Sorento citroenen, en ben er zeker van dat ze “non trattata” zijn. Koop ze pas op het laatst nét vóór de terugreis, want doordat ze onbehandeld zijn, willen ze nog al eens snel beschimmelen als ze te lang liggen. En natuurlijk meteen na thuiskomst verwerken!
   Succes!

Geef een reactie