Heel Holland Bakt is een leuk programma om naar te kijken, we volgen het al een tijdje en warempel, je krijgt zin om zelf ook eens aan de slag te gaan.
Zo gezegd, zo gedaan. Het eerste baksel was de alom bekende heerlijke appeltaart, een klassieker, altijd lekker en natuurlijk al heel wat keren eerder gemaakt.
Maar dan – de aflevering ‘brood bakken’ … dat had ik nog nooit gedaan. Maar begonnen met een kant-en-klaar-mix, verschillende granen, zonnebloem- of pompoenpitten, gist etc. in de juiste verhouding. Eerst maar eens kijken of dat lukt, daarna gaan we wel verder met de wat moeilijkere recepten.
Soms leer je na lange tijd nog eens wat nieuws: onze oven heeft een ‘deeg-rijs-stand’: in de 10 jaar dat we hem hebben nog nooit gebruikt dus – en ik moet zeggen, erg handig! Precies de juiste temperatuur om je deegje te laten rijzen, vroeger deed men dat op de kachel, maar die hebben de meeste mensen niet meer.
Het eerste brood is uitstekend gelukt, we hebben er in het weekend als snackje met wat tapenade en gerookte zalm met wat dille-mosterd van gesmuld.
Het tweede brood is wat zwaarder geworden, het deeg was ook wat lastiger in de goede consistentie te krijgen met kneden. Het is nét uit de oven en staat nu af te koelen, dus voor de smaaktest moeten we nog even wachten.
Herma
Zou je ook met ons willen delen welk kant en klaar recept je hebt gebruikt? Van de supermarkt, van de bakker of rechtstreeks bij de molen? Ik was wel nieuwsgierig want het ziet er super lekker uit.
Vincent
Hoi Herma, het wás ook lekker! Het grote donkere brood is ‘Abdij Broodmix pompoen’, het kleine lichtere brood is ‘Homemade Brood in blik zonnebloem-tarwe’. Beiden van onze grutter ‘die op de kleintje let’…
De recepten voor beide broden staan op de verpakking.
Volgende week ga ik meel bij de molenaar halen – maar dan wel l200 km zuidelijker (bij mijn zus in Italië)! ?