Eten & drinken

Focaccia bakken

Een focaccia is een Italiaans platbrood, en is heel makkelijk zelf te bakken. De klassieke versie heeft een topping van rozemarijn en grof zeezout, maar het leuke is dat je hierin lekker kunt variëren. Diverse soorten kaas, gegrilde groenten of met tomaat en olijven – die laatste is wel mijn favoriet eigenlijk. Ik had hem twee weken geleden al eens gemaakt, maar zó lekker dat hij op herhaling mag. 😉
Het Focaccia basisrecept: onderstaand is voor vrij groot brood, ik maak meestal een kleiner brood, met van alles de helft. Net genoeg voor de borrelhap voor met z’n tweeën.

Ingrediëntenlijst voor het deeg:
– 500 gr bloem
– 10 gr zout
– 7 gr gedroogde gist
– theelepel suiker
– 30 ml olijfolie
– 340 ml water, lauwwarm

Verder nodig: extra olijfolie, en topping naar keuze.
Ik heb (voor de halve versie) één grote tomaat en een handvol olijven genomen. De tomaat in vieren delen, het zachte binnenste verwijderen en het harde buitendeel in vrij kleine stukjes snijden. De olijven ook in vieren delen.
Deeg maken: bloem in de mengkom, zout erdoor roeren, en de gist met de suiker in lauwwarm water doen, even roeren en langzaam bij de mengkom doen, al knedende op de laagste stand met de Kitchen Aid. Na 10 min. in een met olie ingesmeerde kom doen om te rijzen, afhankelijk van de temperatuur 1 – 1.5 uur. Na het rijzen het deeg een paar keer vouwen en in vorm brengen. Met de vingertoppen deukjes er in maken, en de topping aanbrengen. Nog een halfuurtje afgedekt laten rijzen, en net voor hij de oven in gaat een beetje olijfolie er over sprenkelen, en wat grof zeezout. In de oven afbakken, ca. 30 min. bij 230 °C.

Deel!

  1. Het water loopt me, alleen al bij het lezen van het recept, door de mond. Als ik dit probeer te evenaren zal ik je zeker op de hoogte brengen.

Geef een reactie