Reizen

Citytrip Lissabon

In het vroege voorjaar gingen we al naar Sétubal, aan de overkant van de Taag bij Lissabon. Dat was een heerlijke rustgevende vakantie, maar het voornemen om toen ook een dagje Lissabon te doen kwam er niet van – we moesten dus nog een keertje terug, nou daar hebben we maar een dag of 5 van gemaakt…

Een bruisende stad, Lissabon, kleurrijk, druk, levendig, warmbloedig (Fado!) en lekker (eten).
We hadden een goed hotel, recht tegenover de ingang van een metrostation op de kruising van de ‘rode’ en de ‘blauwe’ lijn, hoe handig wil je het hebben. 20 minuutjes vanaf de luchthaven, en 10 minuten naar het oude centrum. Heel goed georganiseerd trouwens, het ov daar, je koopt een oplaadbare kaart en zolang je op de zelfde kleur lijn blijft zitten betaal je per rit €1,65. In vijf dagen tijd elke dag een aantal ritten nog geen €20 uitgegeven, en nooit langer dan enkele minuten wachten.
We hebben heel veel door de stad gewandeld (de stappenteller stond op 82.000!), waarbij we ook veel hoogtemeters maakten. Nauwe straatjes, lange trappen bergop of af, de leuke oude trammetjes die steil de helling op en af ratelen. Het was erg warm voor de tijd van het jaar, alle dagen > 30°C, dus we moesten regelmatig uitpuffen en vocht bijtanken. Gelukkig genoeg leuke pleintjes, terrasjes en parkjes met kioskjes aanwezig.
Een Fado-tour mocht natuurlijk niet ontbreken, we gingen op stap met een gids die ons door de oude wijk Bairro Alto leidde, met z’n nauwe straatje vol restaurantjes en barretjes waar ‘s avonds live Fado-optredens waren. Na de tour doken wij zo’n barretje in voor een bij de tour horend hapje en drankje, en surprise! : onze gids blijkt zelf een Fado-zangeres te zijn, dus we kregen een optreden van onze eigen gids!
Naast de overdekte Mercado (dagmarkt met veel verse groenten, fruit en vis – altijd een feest om te zien) bezochten we ook meermaals het 8 verdiepingen tellende super (luxe) warenhuis El Corte Inglés, waar je alles kunt vinden van potten en pannen en keukenaccessoires, luxe modieuze kleding tot een flesje wijn van €285 of een Rolex van het honderdvoudige…
Niet te vergeten natuurlijk ook heerlijk gegeten, de Portugese keuken is heel smakelijk, pure ingrediënten zonder veel poespas, veel verse kruiden en vanzelfsprekend veel visgerechten. Wat gebak en zoetigheden betreft – daar kunnen de Portugezen wat van, behalve de nationale beroemdheid ‘Pastel de Nata’, kun je de mooiste en kleurigste fijne kleine gebakjes in de etalages bewonderen (of proeven).

Kortom, 5 dagen genoten van de Portugese cultuur, het eten en drinken, de Fado, de historische stad, en heerlijk geslenterd bij een heerlijk weertje.

 

Deel!

  1. Michelle Titulaer

    Ziet er fantastisch uit, het genieten vd cultuur spat vd foto’s af.

  2. Herma Westerdiep

    Heerlijk om zo te genieten van het prachtige land waar ook port wordt gemaakt. Daar hebben we prachtige en warme herinneringen aan.

Geef een reactie