Camper

Camperklusjes

Shunt geplaatst

Een camper is nooit af (net zoals een Land Rover – die is ook nooit af)…. 😉
Dit weekend dus maar weer eens wat klusjes gedaan, en zo een paar punten van het ‘to do’ lijstje af kunnen strepen.
Al eerder had ik een accumonitor (Victron BMV700) geïnstalleerd. Kortweg, dat is een apparaat dat de ingaande (lader, zonnepaneel) en uitgaande (verbruikers) stromen in de gaten houdt en zo de staat van de huishoudaccu controleert. Daar hoort echter een shunt bij, zogezegd een meetweerstand in de minleiding van de accu. Die shunt moest nog geplaatst worden, en daarvoor moest de bijrijdersstoel (met draaiplateau) van zijn plaats – voorwaar een hele exercitie, die toestand weegt ca. 45 kg! Gelukkig kwam mijn zoon (spierballen!) te hulp om het gevaarte van zijn plek te tillen, mijn rug deed al pijn alleen al bij de gedachte daaraan… Maar het is prima gelukt. We kunnen nu zelfs via een bluetooth verbinding op een app op de mobiel de accuconditie in de gaten houden!
Verder nog een paneeltje gemaakt met een viertal USB-poorten om de telefoons en tablets op te laden. Het paneeltje was zo gemaakt, maar wat je niet ziet was het lastigst: de bekabeling netjes en onzichtbaar achter de betimmering en bekleding naar het EBL (elektroblok, zeg maar ‘het’ elektrische zenuwcentrum) onder de bestuurdersstoel laten lopen. Enfin, met een stevig ijzerdraad, wat schrammen op de handen en wat overtuigende kreten hier en daar is ook dat goed gelukt. Het paneel wordt gevoed door een aansluiting op reserve no. 2, 15A, op block 5 van de EBL99.
Tot slot de indeling van de ‘garage’ wat aangepast: van twee stukken multiplex een verhoogd vloertje gemaakt waar onder de stoeltjes en tafel altijd voor het grijpen liggen, en ruimte daar bovenop voor andere bagage.
Al met al een geslaagd klusweekendje! 😃

Deel!

  1. Michelle

    Ziet er profi uit hoor. Handig zo’n verdieping in de “garage” .
    Benieuwd wat volgt aan snufjes .👍

  2. Ik vind het weer helemaal fantastisch. Dit wordt (net als de Landrover) weer een droom om mee te reizen.

Geef een reactie