Camper, Techniek

Camperklusjes – deel 3

Je kent het wel, je streept één ding van je to-do lijstje weg, en schrijft er twee bij. Een camper is nooit af, en dat is helemaal niet erg – het knutselen aan de camper is ‘part of the fun’, deel van de hobby.

Dit weekend een bekend  probleem opgelost: de navigatie aangesloten met een vaste USB-voeding. Normaliter zit de Garmin of TomTom met zo’n dikke plug op  het sigarettenaanstekerstopcontact (3x woordwaarde 😀), maar dat is altijd een beetje een krakkemikkige verbinding, geregeld valt de spanning even weg door slecht contact, je moet dan weer even aan de plug ‘rammelen’ en hij doet ‘t weer – tot het weer opnieuw zover is.
Daarom maar een vaste aansluiting gemaakt: daarvoor moest wel even het dashboard open, maar met hulp van het onvolprezen camperforum was dat snel gepiept. Aan de draden van toevoer naar het ‘sigarettenaanstekerstopcontact’ een aftakking gemaakt en daaraan een 12 Volt naar USB convertertje gezet, en de navigatie direct met een gewone USB-kabel daarop aangesloten. Zo gaat ‘ie ook weer automatisch aan en uit met het contactslot.

Een tweede puntje dat ik kon afstrepen, was het plaatsen van een 230 Volt stopcontact in de ‘garage’. Dat is handig om de fietsaccu’s op te laden. In feite ook niet zo’n moeilijk klusje, zij het niet dat je om netjes een draad te trekken in een camper je je in allerlei onmogelijke bochten moet wringen,  of je zoals bij een chirurgische kijkoperatie op de tast door te kleine gaten moet werken – door de beperkte ruimte kun je overal erg moeilijk bij zonder de halve inrichting te slopen. Na afloop voelde ik dan ook allerlei spieren waarvan ik tevoren niet wist dat ik ze had… 😀

Deel!

 1. Erich Schasnk

  Beste, zit er in de kabel met het dikke ding er aan niets in wat de Garmin nodig heeft ?
  Kan deze kabel worden vervangen door een gewone USB kabel ?

  • Reactie door auteur

   Vincent

   Beste Erich, in die kabel/plug zit inderdaad ook nog de rds/tc (verkeersinformatie) antenne. Met een gewone usb-kabel mis je dat dan – maar met de Garmin SmartLink app op je telefoon krijgt je navigatieapparaat dan via bluetooth weer (nog betere) verkeersinfo.
   Ik had dat even over het hoofd gezien. Ik probeer het even uit met SmartLink, en anders “verbouw” ik de originele Garminkabel…

Geef een reactie