Camper, Techniek

Camperklusjes – deel 2

Dit weekend weer lekker geklust aan de camper: nog een paar extra USB oplaadpunten geïnstalleerd (daar kun je er nooit genoeg van hebben), en een ventilator voor de warmtewisselaar van de koelkast geïnstalleerd.

Dat laatste zit zo: we hebben een zgn. absorptie-koelkast  in de camper. De werking berust op het principe van verdamping van een ‘koudemiddel’, wat energie kost en daarmee warmte onttrekt aan het interieur van de koelkast. De verdampingscyclus wordt in standgehouden door een klein verwarmingselementje, en dat kan zowel op 230 V wisselstroom , 12 V gelijkstroom, of een heel klein gasvlammetje (flessengas) werken. Daar het element erg veel stroom verbruikt (wel 10 A), kun je alleen tijdens het rijden, als de dynamo stroom levert, voor 12 V kiezen. Als je op de camping netstroom hebt, kan je 230 V gebruiken. Is dat er niet, dan gebruik je gas: het verbruik is ca. 7-10 g per uur (dus met een 11 kg fles doe je zo wel 3 weken).
Als het buiten warm is, en het verschil in warmte tussen de omgevingslucht en de warmtewisselaar minimaal is, is de koeling significant minder. Je kunt dan helpen met een geforceerde luchtstroom langs de condensor. Een meer gedetailleerde uitleg staat op de – zeer veel nuttige info bevattende – website van camperaar Roland Zwiebel. Die geforceerde luchtstroom wordt nu verzorgd door twee (computer)ventilatortjes, die door een electronische sturing automatisch harder of zachter gaan lopen, al naar gelang de temperatuur van de luchtstroom achter de koelkast. Het was best een aardig klusje om te doen, vooral de bedrading trekken was, zoals bij de meeste electro klusjes in de camper, nogal een uitdaging: vanachter de koelkast, achter de keukenkastjes langs naar een paneeltje in de keuken waarop de bedieningsunit  is geplaatst. Daarvoor moesten diverse paneeltjes en kast-achterwandjes voorzichtig gedemonteerd worden. Maar – eind goed, al goed – alles is prima gelukt, en kunnen we straks genieten van een koud biertje, ook als het zomerzonnetje volop schijnt!

Deel!

  1. Michelle

    Goed gedaan jochie…..zonder😳😰😭😳😬😐😈😏🙈🙉🙊❓❓

    https://youtu.be/uPsvNOuR-Ho

  2. Geduld is soms een schone zaak maar het eindresultaat liegt er niet om natuurlijk. Die koele biertjes c.q. wijntjes zijn een extra dimensie als de zon schijnt.

Geef een reactie