Het resultaat van mijn eerste experimenten met het zelf brood bakken een tijdje geleden, weliswaar met kant-en-klaarmixen, maar toch, beviel goed en dat smaakte naar meer.
Een goede aanleiding dus om tijdens het bezoek aan ‘la sorrela mia in Italia’ langs de ambachtelijke molenaar te gaan, waar met de steenmolen meel gemalen wordt en er een uitgebreide keus uit veel verschillende soorten meel(mixen) is.
Sindsdien heb ik al weer wat broden gebakken met het Italiaanse meel, heerlijk! Het broodbakken zelf is eigenlijk een fluitje van een cent, en de ontdekking van de deegrijsstand op mijn oven maakt het rijzen helemaal gemakkelijk. Ik heb geen broodbakmachine maar gebruik een gewone keukenmachine met een deeghaak om te kneden en de heteluchtoven (met de deegrijsstand dus, en broodbakstand) om het brood in te bakken.
Het basis recept:
• 500 g volkorenmeel of mix (mijn voorkeur: Adria Fantasia mix, zie hieronder)
• 7 g instant gist
• afhankelijk van de mix: geen of wel 10 g zout
• 300 ml lauw water
Doe het meel in enkele laagjes in de keukenmachine. Strooi steeds wat gist op de laagjes zodat je alvast wat menging hebt. Zet de keukenmachine aan op kneden op de laagste stand, en voeg langzaam het lauwwarme water toe. Laat ongeveer 10-15 min kneden. Afhankelijk van de mix kan wat meer of minder water gebruikt worden, blijft het te kruimelig dan moet er een beetje meer water bij. Kneed tot het een mooie bal deeg is. Eventuele losse klonten even helpen met een houtel lepel.
1ste rijs: smeer met een kwastje een grote kom in met wat olie en leg de deegbal in de kom. Draai hem enkele keren om zodat de bal bedekt is met een dun laagje olie. Laat het deeg één uur rijzen, het zal ongeveer in volume verdubbelen.
2de rijs: Haal het deeg uit de kom en druk met een grote deegspatel en je hand de bal enkele keren plat op het ingeoliede aanrecht. Maak de gewenste vorm, bijvoorbeeld rechthoekig, in een broodblikvorm, of gewoon een los gestorte bal op een stuk bakpapier. Laat het weer één uur rijzen.
Bak het brood in een voorverwarmde oven, bij 200 graden, in 40 min goudbruin.
Mijn favorite meelmix uit Italië, ‘Adria Fantasia’:
• volkorenmeel
• zonnebloemmeel
• sojameel
• maismeel
• lijnzaad
• roggemeel
• tarwegluten
• gemoute tarwebloem
• zout
• sojalecithine
• suiker
• dextrose
• alfa-amylase
• ascorbinezuur (vitamine C)
Herma
Dat ziet er super lekker uit. Ik ga mijn gebruiksaanwijzing van de oven ook eens lezen. Volgens mij ruikt er niets zo lekker als vers gebakken brood op een zondagochtend.