Eten & drinken

Brood bakken – deel 3

Ik vind het erg leuk om zelf brood te bakken. Dat doe ik al een tijdje, zie deel 1 en deel 2, en tot nog toe ging dat prima met onze oude (30 jaar!) keukenmachine (een Braun MultiPractic).  Met het wat langer kneden had hij de laatste tijd toch wat meer moeite, en toen tenslotte ook nog een nokje van de deksel – dat de veiligheidsschakelaar bediende – afbrak, vond ik dat de machine zijn beste tijd gehad had, en heb ik mezelf getrakteerd op een nieuwe keukenmachine – maar nu één gespecialiseerd in het krachtig kneden van deeg. Het werd een echte ‘KitchenAid’, al tientallen jaar hetzelfde model, geheel van robuust metaal, en in de fantastische kleur ‘IJsblauw’. Een ware aanwinst op elk aanrecht.

Na het uitpakken heb ik er meteen een overheerlijke chocoladecake mee gemaakt om de machine in te wijden en de aankoop te vieren – het ding kost tenslotte ook een lieve duit… Daarna meteen ook maar een brood gebakken met mijn favoriete meelmix, ‘Adria Fantasia’, een mix met meerdere graansoorten (o. a. volkorenmeel, zonnebloemmeel, sojameel, maismeel, lijnzaad, roggemeel, tarwegluten en gemoute tarwebloem) waarvan ik weer wat kilo’s meegenomen had van de steenmolen, tijdens ons recente bezoekje aan mijn ‘Italiaanse’ zus.

Het werd een heerlijk brood. In plaats van pure ‘Adria Fantasia’ mix, welk op zich zelf niet heel erg goed rijst en daarom een wat compact – maar wel erg lekker – brood oplevert, heb ik nu meerdere meelsoorten gebruikt en heb het recept als volgt aangepast (hoeveelheden voor een middelgroot brood):
250 g ‘Adria Fantasia’ mix, 250 g ‘Farina 00’ (tarwebloem), een handjevol gehakte pompoenpitten, 7 g instantgist, 5 g zout, 1 eetlepel olijfolie en 300 ml water.
Alles bij elkaar in de KitchenAid met de deeghaak op stand 1 of 2, en na 15 minuten heb je een prachtige veerkrachtige bal deeg. Die bal doe ik dan in een grote rvs kom die ik tevoren met een paar drupjes olie ingestreken heb. Even wentelen zodat de gehele bal met een dun laagje olie bedekt is en dan gaat het geheel met een vochtige theedoek eroverheen in de heteluchtoven, op stand ‘deegrijzen’. Na de 1ste rijs van ongeveer anderhaf uur wordt de bal een aantal keren geplet om de lucht er uit te halen. Dan gaat hij voor de 2de rijs in een bakvorm, maar je kunt hem ook op de bakplaat ‘storten’. Na ruim één uur draai ik de oven van ‘deegrijzen’ naar ‘bakken’,  ca. 45 minuten op 200 °C.

Het resultaat mag er zijn. Een heerlijk en gezond brood, puur natuur en zonder toevoegingen. En dat proef je!

Filmpje! The making of…

Deel!

 1. Ilse

  Goedenavond Meesterbakker,
  Een mooie aanwinst die blauwe kneedmachine… leuke hobby ook… èn… je houdt er nog iets gezonds aan over… want zo te zien, zit er een stevige beet aan! Laat het smaken!
  Lieve groetjes ook voor Elise en Sjors…
  Pappa & mamma Ilse.
  Maar waar is de chocolade cake???

  • Reactie door auteur

   Vincent

   Wat de chocoladecake betreft, helaas – het bewijs is meteen al vernietigd c.q. opgegeten, hij was erg lekker, en ik had vergeten er een foto van te maken. 😉

   Maar hij zag er ongeveer zó uit: 😃

 2. Michelle

  Ziet er heelijk uit. Lekker beleggen met stroop en boerenkaas…. Hmmm
  De thermometer staat op 90 gr. Is dat de beste ‘gaarklaar’ temperatuur.
  Ciao Tua Sorella..

  • Reactie door auteur

   Vincent

   Ha, ‘Limburgse kroeët’ … lekker ja.
   Ik had gewoon de baktijd aangehouden, maar zag de meter liggen en dacht: ‘meten = weten’ (over beroepsdeformatie gesproken 🙂 ), dus zomaar uit nieuwsgierigheid gedaan. Of het de ideale ‘gaarklaar’ temperatuur is weet ik niet, maar ‘t brood was in ieder geval wel perfect gaar en erg lekker. Ciao!

 3. Dag broodbakker,
  Het water loopt me in de mond als ik de tekst lees en het gaat helemaal los als ik het filmpje zie. De geuren fantaseer ik er met gemak bij.

 4. Elsbeth

  Hallo Vincent, al tientallen jaren bak ik mijn eigen brood. Ik deed het kneedwerk altijd met de hand. Later heb ik met een broodmachine het kneedwerk gedaan, het afwerken na de rijs weer met de hand. Nu lees ik in jouw verhaal dat je 30 jaar lang de Braun Multipractic hebt gebruikt voor het kneden. Ik heb dat net geprobeerd zoals in de handeleiding staat, maximaal 1 minuut op de hoogste snelheid, met 2/3 van het normale vocht. Dat ging wel erg snel, maar het resultaat leek nergens op.
  Zou je mij willen vertellen hoelang en op welke stand jij dat 30 jaar hebt gedaan?

  • Reactie door auteur

   Vincent

   Dag Elsbeth, oh, geen idee hoe dat in de handleiding stond – ik deed het 10 á 15 min op de laagste stand met de kneedhaak. Dat ging prima, maar ik kan me goed voorstellen dat 1 minuut op de hoogste stand inderdaad niet goed gaat! Misschien is dat voor een ander soort (cake?) deeg? Ik kan het niet meer nakijken, de MultiPractic (met handleiding) heb ik na 30 jaar trouwe dienst aan iemand weggegeven, waarschijnlijk doet hij nog steeds goed dienst. Met de KitchenAid kneden gaat overigens ook erg goed, maar het is sowieso altijd erg afhankelijk welk soort meel je gebruikt, ik ben erg gecharmeerd van de Italiaanse steenmolenmeelmix (3x woordwaarde 😄) zoals hierboven al gezegd.
   Succes met kneden & bakken!

Geef een reactie