Eten & drinken

Bavette rollade met zelfgemaakte pesto

Vandaag eens wat nieuws op de Kamado uitgeprobeerd: een bavette-rollade met een vulling van zelfgemaakte pesto, geroosterde pijnboompitjes en parmezaanse kaas.

Bavette wordt vaak gezien als een delicatesse voor op de barbecue, bijvoorbeeld in Frankrijk. In Nederland wordt bavette ook wel een vanglap of een vinkelap genoemd. Dit magere rundvlees komt uit de flank van het rund en is hierdoor heerlijk mals. Bij runderen die hier speciaal voor gefokt worden, is bavette zelfs zo mals dat het soms rauw gegeten wordt. Maar op de barbecue komt dit vlees pas écht tot zijn recht!

Eerst het moeilijke deel (voor de beginnende slager 😉): de bavette moet worden ‘gevlinderd’: dat is het horizontaal doorsnijden van de lap vlees, maar niet helemaal – tot vlakbij één kant zodat ‘ie kan worden opengeklapt als een boek. Zo ontstaat een mooi stuk vlees van (hopenlijk) overal gelijke dikte.
Uit de tuin een flinke tak basilicum gehaald, wat pijnboompitten geroosterd, wat olie, peper en zout erbij en met de staafmixer heb je zo een heerlijke verse pesto. Hiermee wordt de bavette ingesmeerd, nog wat pijnboompitjes en een flinke hand geraspte parmezaanse kaas, en dan oprollen maar. Let hierbij wel op de draad van het vlees: de rol evenwijdig aan de draad maken, zodat je straks haaks op de draad plakken kunt snijden.

De kamado was voorverwarmd tot ca. 140 °C dome-temperatuur. Nu mag de rollade op het rooster, voor indirect garen, dus de heat-deflector eronder (en een alu bakje om de druipsappen op te vangen). Gegaard tot een kerntemperatuur van ca. 52 °C, dit duurde ongeveer één uur. Nog even enkele minuten ‘affakkelen’ direct boven de gloeiende kolen (klep open), en dan de rollade ingepakt in alu-folie in een handdoek gewikkeld 10 min. laten rusten alvorens hem aan te snijden.

We aten dit heerlijk sappige stukje vlees met vanmorgen zelfgebakken harde kadetjes en met daslook-mayonaise van de ‘Eyserhalte’ (de plaatselijke “groentenjuwelier” 😄).
We dronken er een glaasje Pinot Grigio bij (tegen alle voorschriften – maar al open en tóch erg lekker!).

Deel!

Geef een reactie