Vandaag hebben we ons met een paar man (m/v) van onze wijncoöperatie beziggehouden met wat ander fruit dan druiven: appels en peren. Behalve sap, kun je daar ook cider van maken – dat spreekt een wijnmaker wel aan natuurlijk. We hebben ca. 400 kg appels en peren gehakseld tot pulp en daar met 2 1/2 x persen naar schatting 200 l sap uitgehaald, deels alleen appel, deels alleen peer, en een gedeelte appel+perensap. Er zijn 2 grote Dames-Jeannes (grote gistingsflessen) gevuld voor cider, 1×15 en 1×35 liter. Het fruit werd eerst gewassen in een kuip met sulfietwater, daarna gespoeld met schoon water, daarna in de hakselaar tot pulp vermalen. Het fruit was van goede kwaliteit, een combinatie van verschillende appelrassen, en ideaal voor cider. Het Sg (soortelijk gewicht – een maat voor het suikergehalte) gemeten was 1060 (prima! voor cider moet dat > 1050 zijn). Dus 50 liter cider en ca. 150 l sap, gekookt en heet in flessen afgevuld. De cider staat nu te gisten, dat zal nog enkele maanden duren aleer die gebotteld kan worden. Het sap was heerlijk van smaak.
Het was even doorwerken, maar – zo komt Jan Splinter wel weer door de winter! 🍏🍎🍐🍾🥂😃
Eten & drinken, Van alles & nog wat...
Ruud
Jonge jonge jonge wat hebben jullie hard gewerkt. ik hoop dat het eindresultaat goed smaakt.