Wijn, Eten & drinken

Appelcider

Dit jaar voor het eerst cider gemaak! Vandaag gebotteld, dus bijna klaar, hergisten op de fles nu en afwachten maar…

Bij mede wijngaardenier Harrie eind oktober meegeholpen met de appeloogst – normaal worden daar vele vele  liters appelsap van gemaakt. Maar een wijnmaker denkt dan meteen aan cider, dus voor de eerste keer eens een bescheiden deel van de ruim 400 kg appels gebruikt om cider te maken.
Ik heb een Dame-Jeanne (gistingsfles) van 15 liter gevuld met vers geperst appelsap – de appels vóór het verpulpen en persen eerst gewassen met sulfietwater tegen de wilde gisten. Dan 24 uur laten staan met een beetje pecto-enzymen: de cellen worden afgebroken, het sap wordt helder en zo komt er meer fruitsuiker vrij. Dan overhevelen, er was erg veel sediment. Het soortelijk gewicht van het overgehevelde heldere sap – een maat voor de hoeveelheid suikers – gemeten, 1056: dat is een mooie basis voor de vergisting. Vervolgens wijngist en gistvoeding toegevoegd, waterslot erop en maar afwachten… aan het gezellige  bubbelen na een tijdje kun je zien dat de gisting goed op gang is gekomen. Dit duurt wel een paar weken, na het stilvallen van de gisting wordt nog wat gewacht en dan is het tijd om over te hevelen: het scheiden van de heldere vloeistof van het sediment (dode gistcellen). Het soortelijk gewicht was nu 996: een teken dat alle aanwezige suikers omgezet zijn in alcohol – dit belooft een cider met ruim 7% alcohol te worden. Na twee maanden rust wordt vervolgens gebotteld. Ik wil een sprankelende cider, dus met nagisting op de fles. Daartoe wordt gebotteld in stevige champagne-flessen, want de druk kan aardig oplopen. Ik voeg 8 g suiker per liter toe en enkele korreltjes wijngist. De champagnekurken worden op de fles gehamerd, en beveiligd met een draadkorfje! Nu moeten de flessen nog twee weken op kamertemperatuur staan voor de hergisting. Daarna gaan ze weer in de koele opslag, nog een tijdje rijpen tot het grote moment daar is: het proeven van de eerste eigengemaakte cider!
Bij de eerste overheveling had ik natuurlijk ook al geproefd: een lekkere frisse fruitige smaak, ik ben benieuwd naar de bubbels en de smaak na de gisting op de fles! Nog even geduld…

Deel!

  1. Leo

    Leuk en lierzaam verhaol Vincent! Hiel väöl sukses towgewins veur ut eindresultaat!

Geef een reactie