Van alles & nog wat...

2de Evaluatie zonnepanelen

PV Jaarproduktie 2022

Nu het 1ste volledige jaar mét zonnepanelen een feit is, kunnen we weer eens terugblikken in aanvulling op de eerste evaluatie – maar die was dus van een incompleet jaar.

De installatie van 10 stuks panelen, in totaal goed voor 3650 kW, heeft in geheel 2022 bruto 4059 kWh geproduceerd. Daarvan werd meteen als eigen gebruik al 2600 kWh opgesoupeerd. Wat over bleef, 1459 kWh, is terug geleverd aan het electriciteitsnet.
Het eigen verbruik levert het meeste financieel voordeel op, want er mag nu nog 1:1 gesaldeerd worden. Dat betekent dat het eigen gebruik van 2600 kWh ons € 0 kost. Voor het restant zonnestroom wat dan nog resulteert (1459 kWh) geeft onze energiemaatschappij (Vandebron) een terugleververgoeding, die echter niet zo groot is als de bruto kWh elektraprijs. Jammer natuurlijk, maar ook logisch, omdat ‘het net’ als grote accu (buffer) dient, want: per jaar gezien hebben we wel genoeg (zelfs teveel) stroom, maar dat is niet gelijkelijk verdeeld over het jaar: ’s zomers een (best grote) overcapaciteit (dus veel teruglevering) en ’s winters te weinig, dus gebruiken we dan meer dan de panelen opleveren. Die buffercapaciteit, de infrastructuur en alles wat daarbij hoort moet natuurlijk ook in stand gehouden worden en ergens van worden betaald. Van de – na saldering – ‘over’ teruggeleverde stroom krijgen we ca. 30% van de reguliere kWh prijs.

Ik monitor de zonnepanelenproduktie met PVOutput en het gas- en elektraverbruik met Slimmemeterportal.nl, heel handig om het overzicht op je verbruik (én de rekening!) te houden en tevens nuttig om je verbruik te vergelijken met gebruikers in dezelfde situatie. Zo is ons verbruik van 2600 kWh per jaar zo’n 7% minder dan het gemiddeld elektraverbruik, en het gasverbruik van 1116 m3 ook wat minder (9%) dan gemiddeld (1220 m3).

In het kader van de algehele energiebesparing staat de thermostaat natuurlijk al lager dan vroeger, ’s nachts (en bij afwezigheid) op 15°C en overdag op 18°C. Dat is even wennen, maar soms – omdat we toch overcapaciteit stroom hebben – wordt er elektrisch bijverwarmd met een infraroodverwarming. Dat scheelt weer duur gas en kan makkelijk van de overcapaciteit zonnestroom.
Zo zijn er nog meer besparingstruukjes: we hebben een elektrische waterkoker aangeschaft, en al het water om eten te koken wordt eerst met de elektrische waterkoker aan de kook gebracht voordat het bij de pan met aardappelen, pasta of rijst op het gasfornuis gaat. Helemaal elektrisch koken zou nog beter zijn, maar loont niet echt vanwege relatief geringe besparing maar wel hoge investering (inductieplaat, nieuw kookgerei etc.).
Een verdere besparing zou je nog kunnen bereiken met een moderne airco, die kan tegenwoordig ook verwarmen. In voor en naseizoen hoef je dan minder gas te stoken. Wel een punt is natuurlijk of het technisch mogelijk is in de bestaande situatie, én of de extra investering gezien de toekomst van de salderingsregeling nog wel binnen redelijke tijd terug te verdienen is.

Zo, genoeg stof voor vandaag – het blijft wel leuke materie om mee bezig te zijn en af toe eens terug te kijken om te evalueren…

Deel!

  1. Herma Westerdiep

    Interessant om te lezen. Wij verwarming ook elektrisch bij en zetten de thermostaat in de kamer lager. Je kunt ook na 2 minuten koken de pasta uitzetten. Het duurt dan iets langer maar de pasta wordt ‘gewoon’ gaar.

    • Reactie door auteur

      Vincent

      Je kunt zelfs nog verder gaan: vroeger gebruikten ze een hooikist of ‘hooimadam’ – een goed geïsoleerde kist of doos, oude slaapzak erin en als de pan aan de kook is deze er in zetten, blijft ‘ie lekker lang warm – het ‘moderne slow-cooking’ … 😉

Geef een reactie