Techniek

1ste Evaluatie zonnepanelen

Kort nadat we in dit huis zijn gaan wonen, heb ik  zonnepanelen laten installeren. Die hadden we bij het vorige huis ook al, en dat beviel toen erg goed. Nu zijn we ruim een half jaar verder op de nieuwe locatie, en kan ik eens kijken of de panelen naar verwachting presteren. De verwachte opbrengst kan aan de hand van de ligging, de locatie (c.q. de verwachte zonne-instraling op die locatie), de helling (azimuth), orientatie en de Wp [Wattpiek] capaciteit van de panelen worden berekend.
Daar is online een mooi systeem voor beschikbaar op PVGIS Photovoltaic Geographical Information System, de PVGIS Tool. Na het invullen van de geografische positie, orientatie, helling en capaciteit van de panelen in kwestie rolt daar een mooie rapportage uit met de verwachte maand- en jaaropbrengst.
Ik kan nu nog geen heel jaar overzien,  maar het gedeelte vanaf de installatie in juni ’21 tot nu ziet er geheel volgens verwachting uit.

Dat is goed nieuws en bovendien ook geheel volgens verwachting van de ‘Solar Monitor’, de geautomatische  rapportage die ik elke maand van Volta Solar (ons zonnepanelen-installatiebedrijf) toegestuurd krijg in de mail. Over de 9 maanden vanaf de installatie tot heden is er maar 1% verschil te zien tussen de verwachte theoretische opbrengst en de praktijk. Voorwaar niet slecht!

Ook is dit in deze tijd, waarin de energieprijs met sprongen omhoog gaat, een mooi resultaat voor de portemonnaie: ik had bij de berekening van het aantal benodigde panelen onze elektriciteitsbehoefte vrij ‘conservatief’ ingeschat. We leveren nu, behalve de ‘echte’ wintermaanden, elke maand een overschot terug. Blijkbaar zijn we wat zuiniger geworden – wel is ook veel aan besparing gedaan, o.a. (met name halogeen) verlichtiging was vervangen door zuiniger LED, en ook de nieuwe CV zal qua elektra- én gasverbruik zuiniger zijn dan het oude beestje dat vorig jaar de geest gaf.
Uit de tabel van 2021 (Juni – December) is af te lezen dat we over die periode 1064 kWh verbruikten, terwijl de zonnepanelen diezelfde periode 1412 kWh opbrachten. Een winst (netto teruglevering) van 348 kWh dus. Nu de oude salderingsregeling nog steeds geldig is, leverde dat dus een mooie ‘eindejaarsbonus’ op! 😄

N.B. Ik monitor de werking en opbrengst via PVOutput.org.
(PVOutput is a free online service for sharing and comparing photovoltaic solar panel output data. It provides both manual and automatic data uploading facilities.)

 

PVGIS Rapport:

SolarEdge Rapport:

Deel!

  1. Michelle

    O wat is het leven mooi als de zon ☀️ schijnt…🌅🌈🎶🎵🎼

Geef een reactie